Elektronkus ügyintézés link

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ÉSZAK-MÁTRAI ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT KIALAKÍTÁSA 2021/12/31

Szuha Község Önkormányzata sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.2.1-16 kódszámú Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra. A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat - 100%-os intenzitás mellett – nettó 63,41 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a TOP-1.2.1-16-NG1-2017-00005 azonosító számú pályázat keretében.

A projekt keretében Szuha községben egy Észak-Mátrai ökoturisztikai központ valósult meg. Célja, hogy Szuha település aktívan bekapcsolódhasson a Mátra Nyugati Kapuja turisztikai projektbe, a Mátrafüred-SástóKékestető-Galyatető- Mátraszentimre turisztikai útvonal, illetve attrakció-lánc meghosszabbításával létrejöjjön a Mátrai Körtúra, mint turisztikai kínálati elem. A Mátrai Körtúra koncepciója az volt, hogy a Mátra desztinációba érkező turisták az M3 autópályán Hatvannál lehajtva közelítsék meg a Mátrát. További cél volt, hogy a faluház felújításra kerüljön, interaktív bemutatóhellyé és rendezvénytérré alakuljon át.

A fejlesztés által az épület ökoturisztikai fogadóépület, látogatóközpont funkciót kapott, amelyben interaktív elemek, játékok kerültek telepítésre annak érdekében, hogy a Mátrába kiránduló egyéni turisták és csoportok fogadására alkalmas tér alakuljon ki, amelyet aktív játszóházi, szabadidős elemek egészítenek ki.

A fejlesztés során közvetlen cél volt a turisztikai hasznosításhoz szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése: látogatóközpont, többfunkciós bemutatótér kialakítása, fejlesztése, kapcsolódó épületállomány turisztikai, kulturális célú fenntartható fejlesztése. Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása is létrejött. A térség turisztikai kínálatának kiegészítése és színesítése, színvonalának emelése, hálózati jelleg, illetve a turisztikai szolgáltatások komplexitásának erősítése. A Széchenyi2020 program keretében megvalósult beruházás célja összefoglalóan az értékmegőrzés és értéknövelés, fenntartható turisztikai célú hasznosítás volt látogatóbarát és interaktív elemek, interpretációs módszerek alkalmazásával a projektelemek mindegyikében.

A projektnek köszönhetően a fejlesztett attrakció tervezett látogatószáma 1 000 fő a projekt fizikai befejezését követő teljes fenntartási év végére.

PROJEKT CÍME: Észak-Mátrai ökoturisztikai központ kialakítása

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: TOP-1.2.1-16-NG1-2017-00005

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 63 409 579 Ft TÁMOGATÁS INTENZITÁSA: 100%

MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍN: 3154 Szuha, Kossuth út 135. Hrsz: 363

MEGVALÓSÍTÁSI IDŐTARTAM: 2019.01.31.-2021.12.31.

Bővebb információ:

06 32/367-207

hivatal@szuha.h