Elektronkus ügyintézés link

ERFA logo
 

KEDVEZMÉNYEZETT
Szuha Község Önkormányzata
3154 Szuha, Kossuth út 86.

 

 

 

PROJEKT CÍME

Észak-Mátrai ökoturisztikai központ kialakítása

 

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA

TOP-1.2.1-16-NG1-2017-00005

 

 

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

nettó 63 409 579 Ft

 

TÁMOGATÁS INTENZITÁSA

100%

 

MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍN

3154 Szuha, Kossuth út 135. Hrsz: 363

 

MEGVALÓSÍTÁSI IDŐTARTAM

2019.01.31.-2021.12.31.

 

RÖVID LEÍRÁS:

 

A projekt keretében Szuha községben egy Észak-Mátrai ökoturisztikai központ valósult meg. Célja, hogy Szuha település aktívan bekapcsolódhasson a Mátra Nyugati Kapuja turisztikai projektbe, a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető- Mátraszentimre turisztikai útvonal, illetve attrakció-lánc meghosszabbításával létrejöjjön a Mátrai Körtúra, mint turisztikai kínálati elem. A Mátrai Körtúra koncepciója az volt, hogy a Mátra desztinációba érkező turisták az M3 autópályán Hatvannál lehajtva közelítsék meg a Mátrát. További cél volt, hogy a faluház felújításra kerüljön, interaktív bemutatóhellyé és rendezvénytérré alakuljon át.

A fejlesztés által az épület ökoturisztikai fogadóépület, látogatóközpont funkciót kapott, amelyben interaktív elemek, játékok kerültek telepítésre annak érdekében, hogy a Mátrába kiránduló egyéni turisták és csoportok fogadására alkalmas tér alakuljon ki, amelyet aktív játszóházi, szabadidős elemek egészítenek ki.

A fejlesztés során közvetlen cél volt a turisztikai hasznosításhoz szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése: látogatóközpont, többfunkciós bemutatótér kialakítása, fejlesztése, kapcsolódó épületállomány turisztikai, kulturális célú fenntartható fejlesztése. Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása is létrejött. A térség turisztikai kínálatának kiegészítése és színesítése, színvonalának emelése, hálózati jelleg, illetve a turisztikai szolgáltatások komplexitásának erősítése.

A Széchenyi2020 program keretében megvalósult beruházás célja összefoglalóan az értékmegőrzés és értéknövelés, fenntartható turisztikai célú hasznosítás volt látogatóbarát és interaktív elemek, interpretációs módszerek alkalmazásával a projektelemek mindegyikében.

A projektnek köszönhetően a fejlesztett attrakció tervezett látogatószáma 1 000 fő a projekt fizikai befejezését követő teljes fenntartási év végére.

 

 

Csatolmányok :
Fájl letöltése :sajtokozlemeny_2022.pdf[ ]144 kB
Fájl letöltése :TOP_1_2_1_16_NG1_2017_00005.pdf[ ]247 kB