Elektronkus ügyintézés link

ERFA logo
 

TOP-2.1.3-15-NG1-2016-00019

Szuha Község Csapadékvíz elvezetése

 

 Sajtóközlemény

Ne a víz legyen az Úr

 

2018.

 

Szuha Község Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be, amelynek célja a belterületre eső csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése a felújított árkokon keresztül.

A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat - 100%-os támogatási intenzitás mellett- bruttó 95.000.000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretén belül.

 

A projekt címe: Szuha község csapadékvíz elvezetése

 

 

A vízkárok elleni sikeres védekezés egyik feltétele, hogy a település kiépitse a megfelelő vízelvezető műveket (árkok, csatornák, átereszek), illetve azokat megfelelően karbantartsa.

 

A helyi vízkár kialakulásának kockázatát növeli, ha nem megfelelő állapotú a belterületi vízelvezető hálózat, ha abban a műtárgyak eliszaposodnak, vagy a mederben a víz folyását nehezítő akadályok vannak. (szemét, növényzet, vagy szabálytalan mederzárás)

 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően- az ingatlan tényleges használójának kötelessége, Ha az utcában egy szakaszon nem megfelelő az árok állapota, akkor az árokrendszer már nem tudja hatékonyan elvezetni a felgyülemlő vizet.

 

Amikor sok hó esik a téli időszakban, mindenképpen tartsa szem előtt, hogy a hókupacokat ne az árokba, vagy az útra tegye, mert azzal akadályozza azok használatát!

 

Minél több felület van leburkolva, annál gyorsabban folyik el rajta a csapadék. A vízkár elleni védekezés tekintetében fontos, hogy nagyobb esőzések idején a talaj minél több vizet tudjon elnyelni. Mindemellett a talajba szivárgó vizet a növényzet felveszi, így többet is képes párologtatni, mellyel a környezetét hűti.

 

Az esővíz összegyűjtésével minden kerttel rendelkező lakos csökkentheti a környezete terhelését, így a vízkár kockázatát is. Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, tetőcsatorna alá állított nagyobb hordó vagy edény.

 

 

Bővebb információ:

06 32/367-207

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Csatolmányok :
Fájl letöltése :Sajtokozlemeny_KA záró.pdf[ ]182 kB
Fájl letöltése :sajtokozlemeny_ka.pdf[ ]183 kB